Barnmorskor och rehab ute på vischan

Idag har vi besökt Desta Mender och Midwife college. Detta är också i regi av Hamlin Fistula Hospital.

Vägen från staden till detta ställe kantades av nya hus, byggarbeten och många skjul efter vägen. Avgaserna förtätar mellan alla olika bilar och bussar. Ju längre ut på landet vi kommer desto sämre väg och fler djur efter vägarna. Åsnor, getter, en del kor och en och annan häst. Trafiken är hemsk och jag är glad att jag inte behöver köra här:)

De startade barnmorskeutbildningen 2007 med 12 elever. De går i 4 år för att bli barnmorska. Nu har det gått ut 107 elever från utbildningen. Kvinnorna är rekryterade från byar med svåra förhållanden och är tänkta att åka tillbaka till sina byar och utöva sin praktik där. Då landet har så många språk är det viktigt att kvinnorna som kan språket är de som sedan arbetar ute i de olika regionerna.

Idag på plats har de ca 92 elever i åk 1, 2, 3 och 4.
Alla flitigt studerande när vi var på besök. En del i praktiska moment och andra i lektionssal.

 

 

 

 

 

 

 

 

De har strikta regler om vad de får göra och inte. Exempelvis är det förbud mot sociala medier under arbetstid.
Man måste ha kort ärm på sin uniform för att kunna hålla sig ren men de som vill ha slöja får ha det så länge den är liten och tajt.
Varje lördag har de idrott i två timmar, de spelar fotboll, volleyboll eller någon annan sport. De tvättar sina egna kläder och städar sina rum men maten får de serverad 3 gånger per dag i matsalen.

I köket arbetar bland annat en del kvinnor från Desta Mender.

Det är på samma mark en bit bort. Där får kvinnor som behöver längre rehab efter sina operationer vara och gå på sjukgymnastik och andra aktiviteter för att ta sig tillbaka till samhället. Det finns också några som är svårare fall, idagsläget 26 kvinnor som står så långt från att komma tillbaka så att de troligen kommer leva sitt liv på Desta Mender.

Det är vackert där och de har det tryggt, de får utbildning och hjälp med sina handikapp. Trots att många har ont så var det en fantastisk glädje hos dem som mötte oss när vi hälsade på idag.

Lite intressant fakta: en barnmorska tjänar ca 3000 birr per månad, det är ca 1 200 SEK/månad. En lärare tjänar 13000 birr per månad vilket är ca 5 000 SEK/mån och en som arbetar på restaurang tjänar ca 1 000 birr i månaden.

Vill du stödja Fistulasjukhuset så kan du göra det via svenska stiftelsen Fistulasjukhuset på PG 90 0296-5 eller BG 900-2965

Vi hörs!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *