Fistulasjukhuset – vilken upplevelse

På självaste internationella kvinnodagen blev det ett oerhört intressant besök på Fistulasjukhuset i utkanten av Addis.

Fistulasjukhuset är ett sjukhus för fattiga flickor med förlossningsskador.

Historien med Fistulasjukhuset startade 1959 då det unga läkarparet Hamlin från Australien började arbeta i Addis Abeba. Paret upptäckte det stora antalet förlossningsskadade kvinnor i Addis Abebe och påbörjade därför ett arbete med att hjälpa dessa kvinnor i nöd. Så småningom kunde de bygga ett sjukhus på en plats de fann när de var ute och red. De har idag ett sjukhus, fem filialer och trettiosex Hamlinstödda hälsocenter.

Det här med förlossningsskador, De är vanliga i Afrika av olika anledningar.  Dels beror det på den konstanta undernäring som gör flickornas kroppar försvagade och mindre utvecklade, dels är många kvinnor mycket unga när de föder sitt första barn. Förlossningsskadorna beror även på den urgamla seden, den galna könsstympningen som innebär att stympa och sy ihop könsorganen, som är vanlig i Afrika och så även i stora delar av Etiopien. Även ett långvarigt, plågsamt förlossningsarbete kan ge hemska skador som då ofta orsakar total inkontinens.

Dessa förlossningsskador kan innebära att de drabbade flickorna blir utstötta från byns sociala gemenskap då de skäms, luktar utom och kan inte utföra sina sysslor. Ibland kan de ha 3-6 timmars gångväg efter vatten. Om de inte blir erbjudna behandling på Fistulasjukhuset blir deras liv en stor plåga. De allra flesta blir fullt friska efter operation och i väntan på operation samt under rehabiliteringstiden ges kvinnorna en möjlighet att lära sig läsa och sy sig nya kläder. De återvänder till sina byar med återfådd livsglädje och framtidshopp.

Vi fick en bra rundtur och besökte olika avdelningar där engagerad personal arbetar för dessa kvinnor. Det fanns en del nyfödda barn på området och en del lite större. Men mest kvinnor i olika stadier av läkning.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *