Bra mat gör skillnad!

mat i got

 

I torsdags besökte jag äldreboende, förskola och skola i syfte att se på riktigt fina verksamheter inom offentliga måltider. Resan gick till Göteborg och jag startade hos Brottkärrskolan i Hovås. Rektor Agneta och kökschef Kristina tog emot. Ett underbart engagemang sprudlade här. Samarbete och gemensamma lösningar på olika problem var melodin samt att så länge man har kul går det mesta att lösa 🙂 Jag förstår verkligen varför dessa är nominerade till White Guide Junior och jag önskar dem all lycka till när det är dags i september.

brottkärr 1brottkärr 2brottkärr 4

 

 

 

 

 

Färden gick sedan raskt vidare till Vegahusen som är en del av Trestiftelser där en kostchef, Emil, planerar maten för tre olika äldreboenden. En av dessa Otium som jag återkommer till nedan, är nominerade i White Guide Senior. På Vegahusen lagar man maten till två av boendena och wow, vilka lokaler. Fick en rundvandring i kök och på olika avdelningar. Får man bo så här när man blir gammal så är jag nöjd. Till lunch fick jag smaka en underbar Ängamatssoppa, jag är ingen större fan av ärtor soppan var ljuvlig. Kanske är en av förklaringarna all grädde och riktigt smör, som används för att få i de gamla ordentligt med näring mm Oavsett så var det rackarns gott 🙂 Hatten av för ett gäng som levererar massor av mat varje dag men som ändå smakar gott, doftar gott och har gott näringsinnehåll.

leva 2leva 5leva3leva 4

 

 

 

 

 

rödabandet 1I raskt takt styrde jag kosan vidare till Sahlgrenska sjukhuset, det var en liten längre bit att gå än vad taxichauffören hade instruerat mig så jag lovar att klackskorna hade gärna bytts ut mot ett par löpardojjor… Inne på sjukhusområdet ligger en liten liten förskola med tre avdelningar som heter Röda Bandet. Här serverar kocken 99% ekologisk mat. Jag ska inte här gå in i debatten ekologiskt kontra närproducerat men oavsett den så är 99% ekologiskt, utan att vara dyrare än de andra i samma stadsdel, så är det imponerande. De arbetar överlag mycket bra med hållbarhetsfrågor och under besöket som jag gjorde med min Moderatkvinnokollega Åsa Wackelin blev vi mäkta imponerade över deras arbete kring hållbarhet och bra mat. De är också nominerade i White Guide Junior så stort lycka till!

otium 1Slutligen klämde vi in ett sista besök hos Maria och Maria på Otium äldreboende. Här hade de redan gjort plats för vinnarplaketten i White Guide Senior – älskar deras tävlingsanda och vinnarinstinkt. Ett bra ledningsteam som med Kostchefen Emils styrande hand serverar så fantastisk mat i en härlig miljö till de äldre så att de kvalar in till att vara en av de nominerade i White Guide Senior. Heja heja! Vi hade ett bra samtal om vikten av bra mat och vikten av måltidsstunden som helhet. Oavsett om man är liten, gammal eller sjuk – om inte maten kommer i magen spelar det ingen roll hur näringsriktig den är.

Bra mat gör skillnad!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *