Internationella kvinnodagen 2016

från mobil 20141209 950I dag är det dags igen, 8 mars – Internationella Kvinnodagen. Det är en temadag för att uppmärksamma kvinnors situation i världen. Jag önskar dock att vi hade kommit längre.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men ändå har våld och förtryck smugit sig in i vårt samhälle – I går gick polisen i Östersund ut med att kvinnor bör hålla sig inne då det inte är tryggt ute på stan. Det är inte okej, det är väl bättre att fånga buset och hålla dem inne?! Men det är klart, då behövs polisiära resurser och att vi utnyttjar de straffskalor som finns och slutligen kanske även behöver göra en del lagförändringar för att kunna öka tryggheten.

Jämställdhetsdiskussionen behöver bygga på människors vardag och även bygga vidare på de framsteg som har gjorts. Moderatkvinnorna har jobbat med jämställdhetsfrågor i över 100 år, det goda arbetet behöver intensifieras och ske på bred front. Inte bara vara smala diskussioner om exempelvis bolagsstyrelsers sammansättning utan snarare föra breda diskussioner om hur jämställdheten kan öka på riktigt i Sverige.

Vi Moderatkvinnor anser att jämställdhet är en självklar frihetsfråga. I Sverige ska alla människor kunna nå sin fulla potential. Den självklara utgångspunkten är att varje individ själv bestäm­mer över sitt liv, sin kropp och sin sexualitet. Ingen ska behöva leva i otrygghet på grund av våld eller hedersförtryck.

Ett framtida Sverige behöver en utökad politik för frihet där både kvinnor och män har förutsättningar att  välja det liv de önskar. Ekonomisk självständighet är ett naturligt mål. Att ha frihet och kunna ta ansvar för att försörja sig själv är grunden till jämställdhet. Vi Moderatkvinnor tror att jämställdhet skapas genom positiva drivkrafter och påverkan av attityder, inte genom tvingande lagstiftning. Vi tror också att ett samhälle i förändring kräver en modern familjepolitik som levererar individuella och flexibla lösningar. I dag tjänar, äger och bestämmer kvinnor som grupp fortfaranade mindre än män. Att ändra på det är en mycket viktig frihetsfråga för oss Moderatkvinnor. Vi vill att fler kvinnor ska starta och driva företag. Att bättre ta tillvara idéer är en vinst både för den enskilda och för samhällsekonomin. Vi vill se ökad valfrihet och mångfald som öppnar upp för ökad kvalitet och ger kvinnor i offentlig sektor större möjlighet att utvecklas.

imageVi är tydliga med att de svenska normerna om kvinnans lika värde gäller och vi uppmärksammar alla företeelser som inskränker kvinnors frihet. Vi vill också lyfta upp goda förebilder som kan leda Sverige åt rätt håll. Det är dags för Anna Kinberg Batra att bli Sveriges första kvinnliga statsminister!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *