En frivilligorganisation som ger bra leverans

Besök på CDI idag har lärt oss om dem, en frivilligorganisation som arbetar för att utveckla landet för att få en grundläggande social och ekonomisk tillvaro främst för barn och unga samt kvinnor. De arbetar i tre av Etiopiens elva regioner, Oromiya, Gambrella och BenshanGul Gumuz. De har dels egna projekt och dels via lokala organisationer på gräsrotsnivå. Liknande hembygdsföreningar eller andra lokala föreningar/organisationer. Främst arbetar de med utbildningar, hälsa och mat, rent vatten och avlopp, miljöfrågor, nutrition och bygger eller renoverar även skolor. De samarbetar bland annat med SIDA och Rädda Barnen.

Alla barn har rätt till att gå i skolan idag men det finns fortfarande platser där det inte finns någon skola på lång väg.
De arbetar mycket för att starka kvinnor och för att få fler kvinnor att bli lärare. De flesta lärare är män. Kanske det är därför löneskillnaderna mellan att vara barnmorska och lärare är så stor?! Som jag skrev tidigare så tjänar en barnmorska ca 3000birr i månaden och en lärare ca 13000birr i månaden

CDI hjälper också till att utbilda unga inom praktiska yrken. Ex smed, bilmek etc Många av de som får utbildning och startar eget lyckas mycket bra.
Föräldralösa barn kan också få hjälp via CDI med utbildning mm

För att komma tillrätta med matförgiftningar och andra sjukdomar arbetar de mycket med nutrition men också med att hjälpa människor att odla rätt produkter i dessa torra förutsättningar för att få mer värde för pengarna. De har en växt som de kallar enset som är som en falsk bananplanta som man kan mala, fermentera och sedan tillaga som gröt, bröd etc. Den ska vara bra med mjölk så de hjälper även till med att starta minimejerier med kossor som levererar ca 6l mjölk per ko och dag. Detta kan ske via kooperativ eller kluster. Så även kan de hjälpa kvinnor att starta eget via odla grödor som de säljer till bryggerier för att göra öl.

Vid stora problem som torka, översvämningar eller konflikter i landet hjälper CDI till med att hjälpa människor i nöd. De håller också utbildningar i krisberedskap.

Brunnar byggs för att f vatten nära människor och även vattenhål för boskap. Bara 6% av befolkningen på landet har vatten inomhus och totalt i landet är siffran 20%

Det verkar göra ett gott arbete och blir det någon fler resa till detta land vore det oerhört intressant att besöka något av deras projekt på landsbygden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *