Att bygga utanförskapsområden är inte rätt lösning

imageSöndagskvällens agenda bjöd på en bostadsminister som tog upp Haningemoderaterna som ett dåligt exempel. Utan att vara påläst. Påstår att vi är emot bostadsbyggande, nej far inte med osanning nu herr statsråd. Då blir det lite pinsamt. Vi svarade med att skriva ett öppet brev till Peter Eriksson (Mp) med att välkomna honom ut i verkligheten i kommunsverige. Vi får väl se om han kommer.

Vårt öppna brev kan du läsa nedan. Det har också publicerats på Dagens Samhälle, är omnämnt i Dagens Opinion samt i MittiHaninge.

Öppet brev till Bostadsminister Peter Eriksson

Välkommen till Haninge herr bostadsminister. Här bygger vi så att det knakar. Bostadsministern nämnde i SVT Agenda att Haningemoderaterna var emot bostadsbyggande. Det är att fara med osanning så att det visslar om det. Vi Haningemoderater har under två mandatperioder arbetat oerhört strategiskt och målmedvetet för att öka byggtakten i Haninge. Det ger nu resultat. Haninge är den av Stockholms läns 25 kranskommuner som byggt flest bostäder under 2015. Så mycket har det inte byggts i Haninge på över 40 år. Vi har i Haninge två miljonprogramsområden, dem har vi lärt oss en läxa av. Att bygga utanförskapsområden är inte en lösning på bostadsbristen i Stockholm. Då vi inte vill bygga nya utanförskapsområden säger vi konsekvent nej till en bostadsutveckling med baracker och villavagnar.

Vi Moderater tror att det är en bättre för människor som flytt krig -att få bo kvar på fullt fungerande boenden idag där de redan etablerat sig under ett år eller längre än att ryckas upp och placeras i ett ytterligare tillfälligt boende på en gräsplätt i Haninge. Om regeringen hjälper till istället för att stjälper oss kommuner så skulle vi kunna bygga fler riktiga bostäder fortare. Migrationsuppgörelsen har visat sig vara otillräcklig i att klara kommunplaceringen av nyanlända då brist på bostäder ställer till det i många kommuner. Därför behövs en regering som förenklar regelverket för att få fram fler nya bostäder. Vi vill i hög takt bygga fler bostäder och i dialog med Haningeborna hitta andra innovativa lösningar för att kunna fortsätta ta emot människor i den takt vi kan få fram ordinära bostäder. De ska känna sig välkomna hit, inte satta på undantag.

Haninge har hittills gjort ett bra arbete med att ta emot över 140 flyktingar i år. Haninge har också ansvar för över 250 ensamkommande flyktingbarn. En kommun på 85 000 medborgare ska naturligtvis hjälpa till att ta emot människor. Frågan är bara hur det mottagandet ska se ut? En vanlig missuppfattning är att motsatsen till att bo i en barack i Haninge är att inte bo någonstans alls. Så är det inte. De som idag är asylsökande bor på Migrationsverkets boenden runt om i Sverige. Flera boenden står nu tomma men kostnaden för staten kvarstår. Det är inte rimligt att hantera vare sig människor eller skattemedel på det brutala sätt som Miljöpartiet och bostadsministern verkar stå för.

Avslutningsvis, oavsett vad man tycker om baracker/moduler/paviljonger så tror vi att en dialog hade varit uppskattat i sådana viktiga frågor. Vi tror att Haningeborna är smarta och innovativa och kan hjälpa till med fler lösningar på de utmaningar vi står i. Vi tror att man kan skapa en stark samarbetsvilja som gör att man kan komma långt – om man bjuder in till dialog. Motsatsen till dialog blir då monolog – tal, föredrag, anförande eller yttrande. Där skapas det inte mycket engagemang och problemlösning dessvärre och det är precis så det rödgröna minoritetsstyret i Haninge styr kommunen rakt ner i diket. Om vi på riktigt vill lösa problem i samhället måste vi också se problemen och diskutera dem och sedan presentera bra lösningar. Så jobbar vi i Haningemoderaterna, kom gärna hit till verkligheten i kommunsverige så berättar vi mer.

Martina Mossberg (M)
Oppositionsråd

Alexandra Anstrell (M)
Ordförande Haningemoderaterna

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *