Riv upp dubbdäcksförbudet!

Första snön har kommit på sina håll i landet och kanske får vi snö och is även i Stockholmsområdet till helgen. Det kanske blir en överraskning för måna, som varje år… Men många som bor i kranskommunerna är beroende av bra däck för att kunna ta sig fram hela vintern. Idag finns massor av bra vinterdäck och dubbdäck, smaken är ju som baken men det går inte att komma ifrån att dubbdäck är världsklass att ha på bilen när blixthalkan slår till. För både min och medtrafikanternas säkerhet. Kortare stoppsträcka och mindre risk för sladd. Ja jag väljer dubbdäck.

Fast nu har det beslutats om utökat dubbdäcksförbud i Stockholms innerstad. Man har valt strategiskt viktiga gator att ett förbud sannolikt skulle bidra till en beteendeförändring i dubbdäcksanvändandet. Anledningen till förbudet är att dubbdäck river upp farliga partiklar ur asfalten. Med valet av gator tror man användandet kommer inska generellt och körning m dubbdäck ska då minska. Jag tror det är att hoppas för mycket. Om man kommer utifrån stan och ska göra ärenden i stan är dessa gator strategiskt viktiga för att ta sig snabbt och enkelt genom stan. Med detta förbud kommer det medföra att man måste köra MER på stadens gator för att komma till sina platser för att undvika gatorna med förbud. Slutligen kan man ju också ställa frågan, kanske naiv, men ändå, varför stoppar man farliga partiklar i asfalten då?

Så från första januari när förbudet gäller och jag ska åka till min faster gäller inte längre kortaste vägen via Kungsgatan utan då får jag snurra runt halva Östermalm. Med dubbdäck. Det kommer öka, inte minska partiklarna. Riv upp dubbdäcksförbudet nu!

image image

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *